SKUS A CHRUP

autor: Leila Ribaty

 

 

Typy skusu závisí převážně na genetice…podle toho pak rozlišujeme skus: nůžkový, klešťový, reverzibilní nůžkový = těsný předkus, předkus, nepravidený skus a podkus. 

Nastaly i případy, že štěňátko odcházelo od chovatele např. s předkusem, ale po úplném přezubení, se může skus změnit na nůžkový nebo klešťový, není to však pravidlo. Je nutné si uvědomit, že štěně roste, do jisté míry nepravidelně a stejně tak rostou i čelisti. Nicméně je dobré už mít dopředu rozmyšleno, jestli chcete mít psa na chov nebo jen na mazlení! 🙂 Pokud chcete pejska do chovu, vybírejte tedy štěňátko se správným mléčným chrupem.

U brachycefalických plemen je předkus naprosto standardním skusem. Mezi brachycefalická plemena patří např: francouzský buldoček, shihtzu, booxer, anglický buldok a další

Link na prezentaci – zdroj: Pavel Proks

RTG a CT vyšetření dutiny nosní a paranazálních sinů. Pavel Proks

Ale opravdu velký pozor dávejte na vady skusu, které NEJSOU PRO LGR PŘÍPUSTNÉ – PODKUS, PŘEDKUS A NEPRAVIDELNÝ SKUS!

Do chovu se pouští lagottky se skusem nůžkovým, klešťovým a těsným reverzibilním nůžkovým.

PŘEZUBENÍ = laicky řečeno: mléčné (štěněcí, dočasné) zoubky se vymění za ty trvalé (dospělé) zuby. 🙂 Děje se od 4. do 7.měsíce. Pokud k tomu nedojde kompletně a např. zůstanou v chrupu mléčné špičáky duplicitně s těmi trvalými, je dobré zaskočit k veterináři, aby vše zkontroloval.

O zoubky je potřeba také pečovat – buď čištěním pomocí zubního kartáčku – existují speciální kartáčky pro psy, které si navlíknete třeba na prst, což Vám manipulaci ulehčí, nebo přidáváním hnědé řasy – KELPA do jídla. Nejlépe však obojím dohromady. Kelp/a je mimo jiné bohatým zdrojem vitamínů, minerálů – podporuje správný růst a vývoj nejen kostí, kvality srsti – a také jódu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy.

Chrup = všechny zuby v tlamě a jejich názvy: incisivi (řezáky), canini (špičáky), premoláry (třenové zuby, tzv. P1, p2….), moláry (stoličky).

  • u již přezubeného (tzn. trvalého) chrupu se zuby označují VELKÝM písmenem
  • u mléčného chrupu se zuby označují malým písmenem

Díky zubům – velikosti a struktuře (tzn. míře opotřebování a povrchu skloviny) – se dá odhadnout stáří pejska.

 

Mléčný chrup:

28 zubů

  • malé, ostré zoubky
  • označováno malými písmeny
  • začají se prořezávat kolem 4. – 5.týdne

 

…………. PŘEZUBOVÁNÍ (KOLEM 4. – 7. MĚSÍCE VĚKU)

 

Toto je případ, kdy si canini (špičák) dává na čas (což je u nich typické) a mléčný zub stále přetrvává. Je možné, že ještě dovypadne sám později, ale není od věci navštívit veterináře, která tomu může napomoci.

 

Trvalý chrup:

42 zubů

 

Názvy zubů – používány viz níže:

  • I (i) = INCISIVI = ŘEZÁKY (6+6)
  • C (c) = CANINI = ŠPIČÁKY (2+2)
  • P1 – P3 (p2 -p3) = PREMOLÁRY = TŘENOVÉ ZUBY (8+8)—-některá plemena mají toleranci k chybějícím P1
  • M1 – M3 (m1 – m2) = MOLÁRY = STOLIČKY (4+6)—-některá plemena mají toleranci k chybějícím M3

 

U Lagotto romagnolo je standardem předepsán pouze skus. Plnochrupost není dle standardu podmínko, ale všichni chovatelé se snaží používat k chovu pouze plnochrupé jedince, protože u zubů se jedná o genetický základ.

 

******** SKUSY PŘÍPUSTNÉ V CHOVU ********

1) NŮŽKOVÝ

= to je takový, kdy do sebe premoláry zapadají (na sebe nasedají) a z profilu (díky řezákům) je vidět, jak horní čelist překrývá dolní čelist- tvar a princip nůžek

 

 

 

 

 

2) KLEŠŤOVÝ

= to je takový, kdy na sebe řezáky dosedají – tvar a princip kleští

 

 

3) REVERZIBILNÍ NŮŽKOVÝ = TĚSNÝ PŘEDKUS

= to je takový, kdy je celé dolní patro posunuté dopředu, před to horní. – obrácený nůžkový

  •  u lagottek je povolen pouze těsný předkus:

 

 

 

******** SKUSY NEPŘÍPUSTNÉ V CHOVU ********

1) PODKUS

= to je takový, kdy je dolní čelist velmi zřetelně zkrácená oproti horní (většinou je to následek křížení merle jedinců u jiných plemen, nebo také křížením psů s vadami skusu)zkrácená dolní čelist

 

 

2) NEPRAVIDELNÝ SKUS

= to je takový, kde jsou všechny zuby úplně přeházené, jedny na sebe těsně nasedají, druhé naopak vůbec, některé se překrývají, jiné ne….Lagottku s tímto skusem si určitě nekupujte, pokud se chcete věnovat výstavám, nebo dokonce chovu...a já bych ji nechtěla ani na „doma“, protože se domnívám, že to s sebou může nést další zdravotní komplikace a rozhodně to ztěžuje čištění chrupu.